Sbor dobrovolných hasičů

 

Sbor dobrovolných hasičů v Krumvíři byl založen dne 25. března 1904. Obecní kronika se o této události zmiňuje strohým konstatováním: „Toho samého roku založen byl v obci hasičský spolek“. Pro mnoho našich předchůdců a současníků to však znamenalo zásadní událost, která nezřídka vedla k celoživotnímu zapálení pro hasičskou věc. Hasičství vneslo do obce také kulturní a spolkový ruch. Za druhé světové války se činnost sboru omezovala na úkoly ukládané válečnými opatřeními, jako byla pohotovostní služba, samaritánské kurzy a školení v civilní protiletecké obraně a požární a bezpečnostní hlídky. Politické změny po roce 1948 se promítly i do činnosti sboru. Došlo k celostátní reorganizaci dobrovolného hasičstva a z hasičů byli najednou požárníci. Odváděli však stejně záslužnou a obětavou práci. Za dobu své existence se SDH Krumvíř podílel na mnoha zásazích při likvidaci požáru, povodňových pracích a jiných technických akcích, kdy byly chráněny lidské životy, zdraví a hmotné majetky.
<Současným starostou sboru je Antonín Vytrhlík, který organizuje výbor SDH čítající 15 členů. Sbor dobrovolných hasičů pravidelně pořádá tradiční kulturní akce (pouť ke kapli Sv. Cyrila a Metoděje, plesy, Benátskou noc) a pod jeho záštitou pracuje kroužek mladých hasičů, který vede Romana Mikulicová.
Sbor dobrovolných hasičů je zájmovým spolkem s vlastní právní subjektivitou. Převážně ze členů sboru se však organizuje zásahová jednotka sboru. Tuto jednotku zřizuje a vybavuje obec Krumvíř v souladu se zákonem o požární ochraně a souvisejícími předpisy. Jednotka SDH Krumvíř je jednotkou požární ochrany, která je z hlediska plošného pokrytí zařazena do kategorie JPO III, tzn., že se jedná o jednotku sboru dobrovolných hasičů obce s členy, kteří vykonávají službu v jednotce požární ochrany dobrovolně.
K dnešnímu dni jednotka sboru disponuje těmito zásahovými vozidly:
• cisternou CAS 20 M2R MAN
• dopravním vozidlem AVIA DA 12

Oba automobily jsou vlastnictvím obce Krumvíř, cisterna byla zakoupena v roce 2008 díky dotace od Ministerstva Vnitra ČR a Jihomoravského kraje.<
O činnosti jednotky a o vybavení, se kterým pracuje, můžete více zjistit zde: https://www.hasicikrumvir.cz/

© Obec Krumvíř - Všechna práva vyhrazena.